Provning 35 – Braunstein med Ulrik Nordin

 

Lördag den 2 september hade vi nöjet att prova en dansk whisky för första gången, destilleriet Braunstein med deras ambassadör Ulrik Nordin kom på besök. Ulrik har jobbat med ädla drycker under många år, under lång tid med champagne men senare med whisky. Han jobbade under nästan sju år med Mackmyra som sales manager och är numera ambassadör för Braunstein Whisky i Sverige.

Braunstein sätter stolthet i bra råvaror och är både känt som destilleri och bryggeri. Bryggeriet har  tillverkat många prisbelönta ölsorter och tummar inte på något – ska något bli bra så får det ta tid. Bryggeriet ligger i Köge som ligger några mil söder om Köpenhamn och är under sensommaren mest känt för Peter Madsens ubåt. Efter provningen med Ulrik och Braunstein är det nog Danmarks whiskyhuvudstad.

Vi provade sex sorter i två segment, ett orökt och ett rökt. Ulrik ledde oss först genom det orökta segmentet som bestod av whisky från tre fattyper – bourbonfat, sherryfat och romfat. Vi smakade igenom de orökta sorterna innan vi gick över till de rökta. Samma fattyper som gavs en helt annan dimension med rökt destillat. Det var många som blev helt sålda av den rökiga versionen av romfatet, det var kvällens överraskning. Vi fick även ett litet smakprov av deras egentillverkade rom.

Summa summarum blev det en överraskningarnas kväll. Danskarna är väldigt duktiga på att tillverka whisky och de är bra på att experimentera med rök och romfat. Ulrik ledde oss genom provningen med stadig hand och det blev trevliga samtal under middagen efteråt. Whiskyn då? Jo sherryfatet blev kvällens bästa orökta whisky och romfatet blev kvällens bästa rökta whisky.

Provningsledare: Ulrik Nordin
Datum: LÖRDAG den 2017-09-02
Tid: 18:00
Plats: Sankt Olof Hotell & Krog
Språk: Svenska
Pris: 250 kr
Pris för medlemmars gäster: 400 kr
Antal deltagare: 19

I anslutning till provningen erbjöd Sankt Olof Hotell & Krog:
* Mat inkl. ett glas vin eller en starköl 179 kr
* Mat inkl. alkoholfri dryck 159 kr
* Boende i enkelrum 490 kr
* Del i dubbelrum 390 kr